Γνωρίστε την Ελλάδα
Στα Χνάρια του Μ. Αλέξανδρου
Πέλλα- Βεργίνα
Αρχέλαος μετέφερε την πρωτεύουσα του βασιλείου της Μακεδονίας από τις Αιγές στην Πέλλα. Η πόλη άκμασε κατά την περίοδο των επιγόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι οποίοι , έφεραν αμύθητους θησαυρούς από την Ασία. Στην πρώτη περίοδο των ανασκαφών αποκαλύφθηκε η Αγορά, τα Ανάκτορα, τα ιερά, τα νεκροταφεία και οι οικισμοί.
Ταξίδι στο Σπίτι του Homo erectus
Πετράλωνα
Το σπήλαιο ανακάλυψε ο Φίλιππος Χαντζαρίδης στις 10 Μαΐου του 1959 και έγινε γνωστό για τα παλαιοντολογικά και παλαιοανθρωπολογικά του ευρήματα ήδη από το 1960, μετά την τυχαία ανακάλυψη στο σπήλαιο από τον κάτοικο των Πετραλώνων Χ. Σαρηγιαννίδη, του περίφημου απολιθωμένου ανθρώπινου κρανίου. Η αξία του ευρήματος και η μοναδικότητά του έδωσαν αφορμή σε μια σειρά εργασιών μέσα και έξω από το σπήλαιο.Τα λίθινα και οστέινα ευρήματα είναι σπουδαιότατα και αποτελούν τις πρώτες μαρτυρίες κατοίκησης του ελληνικού γεωγραφικού χώρου.
"Η αρχή του θρύλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου"
Αμφίπολη- Φίλιπποι Καβαλάς- Καβάλα
Στην εποχή των Μακεδόνων η Αμφίπολις αναδείχτηκε σε ισχυρή πόλη του Μακεδονικού βασιλείου με εσωτερική αυτονομία και με σημαντική οικονομική και πολιτιστική άνθιση. Οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει μεγάλο μέρος από τα τείχη και ορισμένα από τα ιερά και τα ιδιωτικά και τα δημόσια κτήρια της πόλης. Μετά την κατάκτηση της Μακεδονίας από τους Ρωμαίους (168 π.Χ.) η Αμφίπολις ορίζεται πρωτεύουσα της Πρώτης Μερίδος της Μακεδονίας.
Η νύμφη του Θερμαϊκού
Θεσσαλονίκη
Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδας. Από την ίδρυση της από τον Κάσσανδρο η Θεσσαλονίκη ως μια ακμάζουσα ελληνιστική πόλη μέχρι την οθωμανική κυριαρχία αξιοποιεί την στρατηγική της θέση και αναπτύσσεται σε μια πολυπολιτισμική πόλη. Από το 1912 με τη λήξη των Βαλκανικών πολέμων και την ενσωμάτωση της περιοχής στο σύγχρονο Ελληνικό Κράτος, η Θεσσαλονίκη αποτελεί τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδας.
Άγια Μετέωρα, οι θεόκτιστοι βράχοι
Καλαμπάκα-Μετέωρα
Στη Βορειοδυτική Θεσσαλία, πάνω από την Καλαμπάκα, υψώνονται σε ύψος 400 μ. περήφανοι και επιβλητικοί οι απόκοσμοι, τεράστιοι και σκοτεινοί βράχοι των Μετεώρων, γεμάτοι απολιθωμένα όστρακα -ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμένο. Σε αυτό το άγριο και απροσπέλαστο, υποβλητικό τοπίο, ανάμεσα ουρανού και γης, απλώνεται το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα της Ελλάδας, μετά το Άγιον Όρος.
Στην σκιά των Θεών του Ολύμπου
Δίον-Κάστρο Πλαταμώνα-Παλαιός Παντελεήμονας
Η επόμενη αρχαία μακεδονική πόλη που αξίζει να συμπεριληφθεί σε μια μονοήμερη εκδρομή είναι το Δίον , 15 χλμ μετά την Κατερίνη. Η πρώτη αναφορά για την πόλη εντοπίστηκε στον Θουκυδίδη το 424 πχ. και εν συνεχεία αποτέλεσε τόπο λατρείας των θεών των Μακεδόνων. Στο Δίον γιόρτασε ο Φίλιππος την πτώση της Ολύνθου και εδώ ο Αλέξανδρος πραγματοποίησε θυσίες πριν την περσική εκστρατεία. Η αρχαία πόλη περιβάλλονταν από τείχος και διέθετε πολεοδομικό σύστημα με δύο εντεινόμενες λεωφόρους και πυκνό δίκτυο οδών. Αξίζει επίσης να δει κανείς τα λουτρά , το ιερό της Δήμητρας.
Περισσότερα Άρθρα... |
---|
Πορεία σε μαγευτικές εικόνες |